Choď na obsah Choď na menu
 


Ako sa z človeka homo sapiens stane človek homo delegát

6. 2. 2011
Pred piatimi rokmi som zrazu pocítila túžbu začať niečo úplne nové a nepreskúmané. Počas mojej dovolenky v Bulharsku som sa zamilovala do tejto veľmi rozporuplnej krajiny a rozhodla som sa, že moja zmena by mohla začať práve na tomto mieste. Počas môjho pobytu som sledovala prácu nie príliš schopnej a ochotnej delegátky...a tu vo mne začal horieť plamienok... Prečo by som ja, bankárka, nemohla ísť pracovať ako delegátka? Veď o čo by som mohla byť horšia ako táto polomŕtva žena v strednom veku?
Po návrate domov, som sa nevedela sústrediť na nič iné ako na myšlienku realizácie môjho plánu - ako z plamienka spraviť požiar. Iste som bola odvážna, keďže vyhriate miestečko v banke som sa chystala zameniť za nejasnú budúcnosť a sezónnu prácu. Ukľudňovala ma myšlienka, že mi možno pomôže moja bývala práca na recepcii a môj sklon k exibicionizmu.
Nájsť dobrý kurz potrebný pre túto vášeň /nie prácu/ a prihlásiť sa na neho bol prvým a jednoduchým krokom. Rozhodla som sa pre kurz "sprievodca v cestovnom ruchu" na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Keď už kurz, tak poriadny! Verila som, že univerzita bude zárukou kvality a naozaj sa niečo naučím, nielen absolvujem. A nemýlila som sa. Po zaplatení nemalého poplatku, som si kúpila zošity, perá a znovu zasadla do školských lavíc. Kurz bol unavujúci, chodila som do práce a popri tom každý piatok a sobotu od rána do večera som sa snažila vstrebať kvantá informácií z oblasti geografie, histórie, techniky. Mojimi "naj" predmetmi boli práve tie z praxe. Prednášky ľudí, ktorí mali roky praxe v tejto práci, boli ako oskarom ovenčený film. Toto prirovnanie je naozaj vhodné, lebo profesori boli neskutočne dobrí herci a svoje prednášky prežívali tak, ako som ich prežívala i ja. Po vyše dvoch mesiacoch sme my, študenti, dostali týždeň voľna, po ktorom nás čakala záverečná skúška. Túto skúšku môžem prirovnať k  menšej verzii maturity, nebola vôbec, ale vôbec ľahká... Svedčí o tom aj fakt, že takmer polovica mojich spolužiakov si musela skúšku zopakovať. Ja som našťastie vďaka môjmu plamienku absolvovala na jednotku a na prvý šup.
S licenciou v kapse som dumala čo ďalej. Bol december, čiže vhodný mesiac na začiatok hľadania nejakého toho voľného miestečka delegáta počas nasledujúceho leta v nespočetnom kvante cestovných kancelárií. Snažila som sa nájsť aké - také informácie ako začať, ale veľa stôp na internete som nevypátrala. Tak som dala na svoj selský ,či slovenský rozum a rozposlala som asi 20 životopisov a o dva týždne zase 20 a stále dookola. Povedala som si, že buď budú moje maily  rovno hádzať do spamu, alebo si povedia "tak táto baba o delegatúru naozaj stojí."  Bez praxe je skutočne ťažké si nájsť prácu, ale mne sa moja vytrvalosť vrátila späť vo forme sladkej odmeny a na pohovor ma zavolali štyri cestovné kancelárie. 
Po prvom pohovore som mala pocit, že táto cestovka nehľadá delegáta, ale otroka. Druhý pohovor sa konal v kancelárii riaditeľky, ale mala som pocit, že som v chlieviku...tak to teda nieee. Zúfalá som bežala na ďalší pohovor, ktorý som mala priamo na veľtrhu cestovného ruchu Slovakiatour v Bratislave. Konečne sa šťastena ku mne obrátila tvárou a pohovor dopadol dobre, majiteľ malej cestovnej kancelárie bol milý a hľadal čerstvú krv práve do Bulharska. Na štvrtý pokus som už nemala silu, ale chcela som mať double istotu a tak som išla. A holá hop - bingo - výhra, tento krok bol práve to moje pravé, orechové ,vysnívané. Cestovná kancelária s dobrým renomé hľadala delegáta do Bulharska na Slnečné pobrežie, ktoré som poznala z mojej dovolenky. Snažila som sa okúzliť manažéra i riaditeľku, preceňovala a oceňovala som sa, trošku klamala /to sa musí.../ a s dobrým pocitom som odchádzala domov. Predo mnou  týždeň dychtivého čakanie na odpoveď. Prišla... ale s textom "Vážená pani XY, bla bla, vybrali sme Vás ...", ale to XY nebolo moje meno. Chcelo sa mi plakať, ziapať...len myšlienka na to, že už jedno miesto isté mám, ma uchránila pred infarktom. Zo slušnosti som na mail odpovedala, že by som nerada hatila šťastie danej pani a nech  jej mail prepošlú. A zase sa stal zázrak! Obratom mi prišiel mail, že sa mi ospravedlňujú, že sa prihodil malý omyl, malý škriatok sa vkradol do pošty, a že tú prácu, to miesto, vytúžené miesto mám JA!

V pokračovaní sa dozviete: rozlúčka so starou prácou a starým životom, prvý let lietadlom a prvý deň v novej práci /mojej vášni/....

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

excadawhexia lcqur

pharmaceptica.com,28. 6. 2021 13:26

what is hydroxychloroquine used for https://www.pharmaceptica.com/

hi pt xt

cialis professional,24. 2. 2021 12:44

cialis online

High Blood Crushing and Basic nature Affliction

Acrelataeryday,8. 10. 2018 6:59

Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre moelle bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-au-feminin/

40 Ways to Lower Your Blood Load

ACotanosoloTal,29. 7. 2018 12:55

Torsion bras de quelqu'un est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/tadalafil-generique-prix-maroc/

Delegát

Margita Matejová,11. 4. 2017 21:32

Mám stredoškolské vzdelanie.Akreditovaný kurz Sprievodca cestovného ruchu.Dohovorím sa rusky, základy anglicky.

Kurz sprievodcu

Katarina,13. 2. 2013 12:53

Dakujem za krasne priblizenie mojej tak trosku tiez vysnivanej prace. Som na magisterskom studiu striedavo vo Francuzsku a Taliansku a velmi by som si priala stat sa delegatom. Mam za sebou 7 letnych sezon ako animator v roznych destinaciach ale nikde som nenatrafila na informacie ako sa stat delegatom.Kurz na Ekonomickej v BA este stale robie a podla tvojho rozpravania je cena primerana kvalite. Uvidim kam ma vietor zaveje...ale maly plamienok vo mne je a kto vie.mozno ho raz remenim na ohen ako to bolo v tvojom pripade.

Kurz sprievodcu

Robo,18. 10. 2012 23:07

Ahojte všetci ktorí to čítate,

mám za sebou prvú sezónu delegáta, pracoval som v Grécku a strávil som tam takmer 5 mesiacov. Mal som na starosti dve cestovky, dva ostrovy, zabezpečoval som si transfery, sprevádzal výlety, mobil mi zvonil 24 hodín denne kvôli akýmkoľvek problémom, no aj napriek tomu túto pracovnú skúsenosť hodnotím ako najprínosnejšiu. Často sa v súvislosti s prácou delegáta skloňuje sprievodcovský kurz. Spomínam si na úplné začiatky, keď som prišiel na pohovor, na ktorom všetci zúčastnení tento certifikát mali, teda okrem mňa. Na moje prekvapenie som postúpil do ďalšieho kola a napokon sa aj dostal do destinácie. Absolvovanie kurzu nie je zárukou, že prácu dostanete. Práca delegáta je veľmi špecifická- treba byť komunikatívny, mať výborné komunikačné schopnosti, jazykové znalosti, odolnosť voči stresu, atď. To vám papier nezaručí.
Leto mám úspešne za sebou, počas zimy chcem delegátsky kurz absolvovať, zlepšiť si znalosť Gréčtiny a na budúci rok sa hádam opäť niekam dostanem. Držím palce všetkým, ktorí sa o prácu delegáta uchádzate. Ale pamätajte si- od dovolenky to má na míle ďaleko :)

ta osobnost! :)

nimfa707,6. 5. 2012 17:27

Mozem len potvrdit jedinecne nadanie autorky clanku pre pracu delegatky. Humor, prejav, organizacne schopnosti a zodpovedny pristup ku klientom, jednoducho klobuk dole! A ta osobnost! Mohla by byt vzorom pre ostatnych (a mozno aj jednou z prednasajucich na spominanych kurzoch). Bolo mi ctou pracovat s nou v radostnych, aj menej radostnych chvilach pocas dlhych rokov nasej spoluprace. Nasla som v nej oporu, pochopenie, povzbudenie a predovsetkym skvelu priatelku. Nepochybujem, ze sa este docka ocenenia a uznania za skvele vykonanu pracu. Dakujem nasej manazerke, ze nase cesty na niekolko rokov takto "spojila".

Nie je to lahky job, tak ako ma pozitiva, ma aj negativa. Jednoducho treba vyskusat a vznikne bud velka laska, .... alebo .... co vlastne mozete stratit? kto neskusi, nevie! :)

tak takto sa citi vela z nas

Fialka,21. 4. 2012 20:36

Som milo prekvapena, ze som tak rychlo nasla tento vas clanok a ze akoby som citala svoj pribeh, az teda do bodu kedy mam to osvedcenie sprievodcu, dalej som sa zatial nedostala a tesi ma ze som si vas precitala, a mam opat motivaciu, nevzdavat sa a hladat a skusat ono to prave pride vdaka